Donald Trump wint de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa 

© Ed Jones / AFP

CNN

| Atlanta | Sterre Kilsdonk | 16 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ecuador: leger en politie nemen controle over gevangenissen

» De vijf rijkste mannen verdubbelen hun vermogen terwijl de armsten armer worden

Op de tweede en derde plek staan Ron DeSantis en Nikki Haley

De voormalig president heeft de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa gewonnen, met een ongekende marge op zijn medekandidaten. Dat schrijft CNN. De uitslag laat volgens de zender zien dat de Republikeinen Trump onverminderd blijven steunen ondanks zijn ‘hoogst ongebruikelijke’ campagne. Trump sloeg namelijk de verkiezingsdebatten over en er lopen op het moment meerdere rechtszaken tegen de ex-president. 

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Donald Trump won met 51 procent van de uitgebrachte stemmen, gevolgd door gouverneur van Florida Ron DeSantis die 21 procent van de stemmen verwierf. Op de derde plaats kwam voormalig gouverneur van South Carolina Nikki Haley met 19 procent. In hun speeches zeiden Haley en DeSantis allebei door te gaan met hun campagnes. Vivek Ramaswamy, die maandagavond als vierde eindigde, beëindigde zijn campagne en schaarde zich meteen achter de voormalig president.

Terwijl Trump maandagavond in Des Moines zijn overwinning vierde, liet hij de gebruikelijke bijnamen en beledigingen voor zijn Republikeinse rivalen achterwege. Hij feliciteerde DeSantis, Haley en Ramaswamy met hun prestaties en beschreef alle drie als ‘zeer slimme, capabele mensen’.

Recent verschenen