Ecuador: leger en politie nemen controle over gevangenissen

© Ecuadoriaanse Strijdkrachten / AFP

El Telégrafo

| Quito | Joep Harmsen | 16 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» De vijf rijkste mannen verdubbelen hun vermogen terwijl de armsten armer worden

» Donald Trump wint de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa 

President Noboa probeert de rust te herstellen

In Ecuador trokken het leger en de politie zondag in verschillende gevangenissen in het land binnen om de controle te heroveren en de orde in de detentiecentra te herstellen. Dat schrijft El Telégrafo. Dit gebeurde nadat de 136 gevangenisbeambten, die een week lang gegijzeld werden door muitende gevangen, werden vrijgelaten. Volgens de Ecuadoriaanse politie zijn de gevangenissen van Esmeraldas, Machala, Azogues, Cotopaxi, Loja, Tungurahua en Azuay weer in handen van de autoriteiten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vorige week maandag begon in Ecuador een ongekende uitbarsting van geweld en onrust toen een beruchte bendeleider, bekend als Fito, naar verluidt uit zijn cel verdween. Een dag daarna drongen gewapende criminelen een live-nieuwsuitzending binnen en raakten bendeleden in gevechten met veiligheidstroepen. Op video’s op sociale media was te zien hoe doodsbange gevangenisbewakers werden vastgehouden en bedreigd door met machetes zwaaiende bendeleden die veel van Ecuadors detentiecentra hadden overgenomen.

Als reactie hierop verklaarde de president van Ecuador, Daniel Noboa, dat zijn land in een staat van ‘intern gewapend conflict’ verkeerde en beval hij een grootschalig optreden van de politie en het leger tegen de bendes. Ecuador is lange tijd beschouwd als een van de veiligste landen van Latijns-Amerika, maar het aantal moorden is sinds 2018 verviervoudigd, voor een groot deel als gevolg van een gewelddadige strijd om de controle over de cocaïnesmokkelroutes die worden gebruikt om drugs naar Europa, zoals de haven van Rotterdam, en de VS te smokkelen.

Lees ook:

Recent verschenen