Duitse economie is gekrompen in 2023

© Martin Divisek / EPA

The Wall Street Journal

| New York | Joep Harmsen | 25 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» In China is spiritualiteit big business

» Donald Tusk maakt morning-afterpil weer zonder recept beschikbaar in Polen

Europa’s groeimotor is kapot

De economie van Duitsland, de grootste van Europa en de op drie na grootste ter wereld, is vorig jaar gekrompen. Daarmee lopen de Duitse groeicijfers al zes jaar op rij achter op die van de Verenigde Staten. ‘Duitsland zit op een dood spoor en er is geen snelle uitweg’, schrijft The Wall Street Journal over de economische situatie bij onze oosterburen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In 2023 kromp de Duitse economie met 0,3 procent, waardoor die op dit moment slechts 0,7 procent groter is dan in 2019, het jaar voorafgaand aan de coronapandemie, aldus Destatis, het Duitse instituut voor statistiek. Andere grote economieën in de eurozone zijn vorig jaar gegroeid, waaronder Frankrijk, Italië en Spanje, volgens schattingen van de Europese Unie. Ook de Nederlandse economie is gekrompen in 2023.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant is de Duitse krimp te wijten aan een tragere groei in China, hogere energieprijzen en rentetarieven, en toenemende spanningen rond de wereldhandel. Aangezien er geen tekenen zijn dat deze factoren zullen verbeteren, zien de vooruitzichten voor Duitsland er niet goed uit.

Recent verschenen