Duitsland schort opvang migranten afkomstig uit Italië op

© Kontrolab / IPA / SIPA

Deutsche Welle

| Bonn | Joep Harmsen | 14 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Republikein Mitt Romney kondigt vertrek uit de politiek aan

» President Zimbabwe benoemt zijn zoon tot onderminister

Volgens Duitsland houdt Italië zich niet aan de afspraken

Duitsland zal tot nader order geen migranten afkomstig uit Italië opnemen in het kader van een vrijwillig solidariteitspact tussen de twee landen, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Dat schrijft Deutsche Welle. Volgens de overeenkomst zou Duitsland 3500 asielzoekers opnemen die via Italië de EU waren binnengekomen. Deze maatregel was bedoeld om de situatie in Italië, een van de belangrijkste toegangspunten van de EU voor migranten, te verlichten. Duitsland nam 1700 mensen op voordat het de overeenkomst opschortte.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het besluit is genomen vanwege ‘de huidige hoge migratiedruk op Duitsland’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze druk wordt deels veroorzaakt door de weigering van Italië om migranten uit Duitsland terug te nemen volgens de zogenaamde Dublin-verordening, aldus het ministerie.

Volgens EU-wetgeving is de lidstaat waar asielzoekers de Europese Unie binnenkomen verantwoordelijk voor hun asielaanvragen. Dit betekent dat duizenden migranten die van Italië naar Duitsland zijn gegaan, moeten worden teruggestuurd naar Italië. Maar de rechtse regering van Italië staat dit sinds december 2022 niet meer toe. Slechts tien van de 12.400 terugkeeraanvragen zijn dit jaar verwerkt, aldus het Duitse ministerie.

Lees ook:

Recent verschenen