President Zimbabwe benoemt zijn zoon tot onderminister

© Aaron Ufumeli / EPA

The Guardian

| Londen | Joep Harmsen | 14 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland schort opvang migranten afkomstig uit Italië op

» VS: Republikein Mitt Romney kondigt vertrek uit de politiek aan

Oppositie beschuldigt president van nepotisme

De Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa, die onlangs na betwiste verkiezingen is herkozen, wordt door de oppositie ervan beschuldigd een familiedynastie te willen creëren. Amper een week nadat hij zijn vrouw een eredoctoraat verleende, heeft hij zijn zoon tot onderminister van Financiën benoemd, zo schrijft The Guardian.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Bij de aankondiging van zijn nieuwe kabinet op maandag zei Mnangagwa dat een van zijn jongere zonen, David Kudakwashe Mnangagwa, de tweede man bij Financiën zou worden, ook benoemde hij een neef, Tongai, tot onderminister bij het ministerie van Toerisme. Zijn zoon David heeft nog geen politieke ervaring en zat hiervoor in het bestuur van een bank.

Mnangagwa is bezig aan zijn tweede en laatste termijn als president, nadat hij de verkiezingen van 23 augustus won. De oppositie trekt die uitslag in twijfel en spreekt van ‘gigantische’ fraude. Ook de waarnemers van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika en de EU hebben vastgesteld dat de verkiezingen niet voldeden aan internationale normen.

Lees ook:

Recent verschenen