Zimbabwe: oppositie spreekt van fraude bij verkiezingen en claimt overwinning

© Tsvangirayi Mukwazhi / AP Photo

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 28 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Geen spoor van radioactiviteit in zee bij Fukushima, beweert Japan

» Libië: minister van BuZa geschorst na ontmoeting met Israëlische ambtgenoot

Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen

Na de verkiezingen in Zimbabwe beschuldigt oppositieleider, Nelson Chamisa, president Emmerson Mnangagwa van ‘flagrante en grootschalige’ fraude en claimt de overwinning, meldt Al Jazeera. De aftredende president werd zaterdag door de kiescommissie tot winnaar uitgeroepen met meer dan 52 procent van de stemmen. Maar volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Zimbabwanen gingen woensdag en donderdag naar de stembus om een president en een nieuw parlement te kiezen, in verkiezingen die worden gezien als een test voor de steun aan de ZANU-PF-partij van Mnangagwa, die aan de macht is sinds de onafhankelijkheid en het einde van het bewind van de witte minderheid in 1980. Mnangagwa’s regeerperiode wordt gekenmerkt door toenemend autoritarisme en economische malaise.

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie, het Gemenebest en de zestien landen tellende Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) zeiden vrijdag dat de verkiezingen niet hadden voldaan aan de regionale en internationale normen. Ze noemden een aantal punten van zorg, waaronder het verbieden van bijeenkomsten van de oppositie, problemen met de kiezersregistratie, tendentieuze berichtgeving in de staatsmedia en intimidatie van kiezers.

Lees ook:

Recent verschenen