Libië: minister van BuZa geschorst na ontmoeting met Israëlische ambtgenoot

© Adem Altan / AFP

Haaretz

| Tel Aviv | Joep Harmsen | 28 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zimbabwe: oppositie spreekt van fraude bij verkiezingen en claimt overwinning

» Geen spoor van radioactiviteit in zee bij Fukushima, beweert Japan

Protesten in Libië vanwege ontmoeting met Israël

De Libische premier heeft zondag minister van Buitenlandse Zaken Najla Mangoush geschorst en stelt een onderzoek naar haar in. Dit naar aanleiding van een ontmoeting die Mangoush had met haar Israëlische ambtgenoot Eli Cohen, vorige week in Rome, aldus Haaretz. De landen hebben geen formele betrekkingen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Israël verklaart dat de ministers mogelijke samenwerking hadden besproken, wat heeft geleid tot protesten in Libië, dat Israël niet erkent. Syrische media melden dat demonstranten een woning van premier Dbeibeh in brand hebben gestoken. Betogers hebben ook wegen in de hoofdstad geblokkeerd en met Palestijnse vlaggen gezwaaid. De voorzitter van het Libische parlement beschuldigt Mangoush van verraad en roept op tot een spoedvergadering van het parlement.

Het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt vol dat de ontmoeting ‘ongepland en onofficieel‘ was en dat Tripoli normalisatie van de banden met Israël ‘resoluut afwijst’. Een Israëlische ambtenaar zei echter tegen Reuters dat de ontmoeting was goedgekeurd door de Libische regering en meer dan een uur duurde. Volgens Libische media heeft Mangoush het land verlaten.

Lees ook:

Recent verschenen