Opnieuw zware bootramp voor kust Libië

© ROPI via ZUMA Press

360 Magazine

| Amsterdam | 13 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Documentaire doet boekje open over slavernijverleden Catalonië

» Arrestaties in Iran na vergiftigingen schoolmeisjes

Dertig migranten zouden zijn omgekomen

Zeker dertig mensen zijn naar alle waarschijnlijkheid omgekomen nadat hun boot omsloeg vanwege slecht weer voor de kust van Libië, schrijft La Repubblica. Het gaat om migranten die bezig waren de oversteek naar Italië te maken. Zeker zeventien mensen werden gered door hulporganisaties en de kustwacht.

De ramp vond plaats op circa tweehonderd kilometer van de Libische stad Benghazi. De Italiaanse kustwacht zou al eerder zijn ingeseind over problemen op het schip, maar vaarde niet uit omdat de boot niet in haar reddingsgebied lag. De ramp komt op een gevoelig moment: zowel binnen Italië als in de EU vinden verhitte discussies plaats over de aanhoudende migratiestroom vanuit Noord-Afrika richting Europa.

Twee weken geleden kwamen nog bijna tachtig mensen om het leven, waaronder zeker veertien kinderen, bij een scheepsramp voor de Italiaanse kust. De nieuwe Italiaanse premier Meloni, die mede is verkozen vanwege een streng migratieprogramma, probeert het werk van reddingsorganisaties op de Middellandse Zee aan banden te leggen. Oppositiepartijen eisen een humaner beleid en wijzen op gemaakte afspraken met de EU.

Lees ook:

Recent verschenen