Geen spoor van radioactiviteit in zee bij Fukushima, beweert Japan

© Eugene Hoshika / EPA / POOL

The Japan Times

| Tokio | Joep Harmsen | 28 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zimbabwe: oppositie spreekt van fraude bij verkiezingen en claimt overwinning

» Libië: minister van BuZa geschorst na ontmoeting met Israëlische ambtgenoot

Japan begon donderdag met het lozen van koelwater

De Japanse autoriteiten verzekerden zondag dat het niveau van radioactiviteit in monsters genomen in de buurt van de kerncentrale van Fukushima ‘niet detecteerbaar’ was. De aankondiging komt een paar dagen nadat Japan begon met het lozen van behandeld water van de centrale in de Stille Oceaan, aldus The Japan Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het dumpen van koelwater werd fel bekritiseerd door China, dat een algeheel verbod instelde op de invoer van vis en schaal- en schelpdieren uit Japan, omdat door het lozen van behandeld water ‘de wereld het risico loopt op nucleaire vervuiling’. Zowel volgens de Japanse regering als de atoomenergiewaakhond van de VN is het koelwater van de kerncentrale van Fukushima op zo’n wijze behandeld dat het geen risico vormt voor het zeeleven of mensen.

Het water raakte besmet nadat het werd gebruikt om drie kernreactoren te koelen die smolten nadat kerncentrale Fukushima Daiichi in maart 2011 werd getroffen door een krachtige tsunami. De golven schakelden de noodstroomvoorziening van de centrale uit, waardoor 160.000 mensen geëvacueerd moesten worden. Het was het grootste kernongeluk sinds Tsjernobyl.

Lees ook:

Recent verschenen