Duitsland voert controles in aan grens met Polen en Tsjechië

© Patrick Pleul / dpa

Süddeutsche Zeitung

| München | Joep Harmsen | 28 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» De VS halen de door Noord-Korea vrijgelaten soldaat Travis King terug

» Greenpeace waarschuwt voor veiligheid kerncentrale Zaporizja

Scholz roept de woede van Polen op

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser kondigde woensdag tijdelijke controles aan bij de Duitse grenzen met Polen en Tsjechië om de toestroom van asielzoekers in te dammen. Faeser vertelde verslaggevers in Berlijn dat ‘flexibele steekproefsgewijze controles’ aan de twee grenzen ‘met onmiddellijke ingang‘ zouden beginnen, meldt Süddeutsche Zeitung. Volgens de SPD-minister zullen de controles niet veel invloed hebben op het dagelijks leven van mensen die voor hun werk de grens oversteken en zijn de acties gericht op mensensmokkelaars.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Duitse regering is onder toenemende druk komen te staan om hard op te treden tegen de groeiende aantallen asielzoekers, van wie velen nu via Polen en Tsjechië de grens oversteken. Ongeveer 204.000 mensen vroegen asiel aan in Duitsland in de eerste acht maanden van 2023, 77 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Verschillende deelstaatregeringen voeren al extra controles uit aan de Poolse grens.

In een toespraak linkte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de Duitse grenscrisis aan een visumschandaal in Polen, waar Pools ambassadepersoneel in het buitenland visa zou hebben verkocht, schrijft Politico. De Poolse buitenlandminister Zbigniew Rau reageerde hier woedend op. Polen dreigt op zijn beurt de grens met Duitsland te ‘verzegelen’ om migranten in Duitsland ervan te weerhouden Polen binnen te komen.

Lees ook:

Recent verschenen