ECOWAS heft sancties tegen Niger op

© Gbemiga Olamikan / AP Photo

Africanews

| Pointe-Noir | Joep Harmsen | 26 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Netanyahu kondigt offensief op Rafah aan

» Zelensky: Oekraïne heeft 31.000 soldaten verloren in twee jaar oorlog

Niger, Burkina Faso en Guinee zijn uit het blok gestapt

Het regionale West-Afrikaanse blok dat bekend staat als ECOWAS heeft de reis-, commerciële en economische sancties tegen Niger opgeheven. Dat schrijft Africanews. De sancties waren ingevoerd als signaal tegen de militaire staatsgreep die vorig jaar in het land plaatsvond.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De sancties zullen met onmiddellijke ingang worden opgeheven, zei de voorzitter van ECOWAS, Omar Alieu Touray, na een vergadering op de top van het blok in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, die tot doel had existentiële bedreigingen voor de regio aan te pakken en drie door junta’s geleide landen die uit het blok zijn gestapt – Niger, Burkina Faso en Guinee – te verzoeken hun besluit in te trekken. De sancties tegen Guinee zijn eveneens versoepeld.

‘De toekomst van het 49 jaar oude blok wordt bedreigd door een mogelijke desintegratie en een recente golf van staatsgrepen, gevoed door ontevredenheid over de prestaties van gekozen regeringen waarvan de burgers nauwelijks profiteren van minerale hulpbronnen’, aldus Africanews.

Recent verschenen