Zelensky: Oekraïne heeft 31.000 soldaten verloren in twee jaar oorlog

© Sergey Dolzhenko / EPA

The Telegraph

| Londen | Joep Harmsen | 26 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» ECOWAS heft sancties tegen Niger op

» Netanyahu kondigt offensief op Rafah aan

Rusland voert al twee jaar oorlog in Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaarde zaterdag tijdens een persconferentie in Kyiv dat Oekraïne in twee jaar 31.000 soldaten heeft verloren. Dat schrijft The Telegraph. Zaterdag was het twee jaar geleden sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tijdens de persconferentie deed Zelensky een ‘ontroerende’ oproep aan zijn westerse bondgenoten in de hoop dat zij hun militaire hulp zouden opvoeren, aldus de Britse krant. ‘De uiteindelijke nederlaag van Oekraïne, onze moeilijkheden, ons grote aantal slachtoffers, alles hangt af van jullie, onze partners in de westerse wereld,’ sprak Zelensky.

Westerse functionarissen schatten het aantal gesneuvelde Oekraïense soldaten dichter bij de 70.000, dan 31.000, omdat het cijfer van de Oekraïense president niet de vele militairen omvat die verdwenen zijn in de strijd. Bovendien zei Zelensky dat de Oekraïense plannen ‘op de tafel van het Kremlin waren beland’ voor het begin van het langverwachte tegenoffensief, zonder uit te leggen hoe. Om Moskou in verwarring te brengen in het geval van een nieuw lek, worden er nu ‘verschillende plannen’ opgesteld, voegde hij eraan toe.

Recent verschenen