Eerste reacties op Biden | Einde aan kuikenslacht | Verontwaardiging in Mali

360 Magazine

| Amsterdam | 21 januari 2021

De buitenlandse pers over Joe Bidens speech en eerste acties

‘Biden is geen spreker van het kaliber van de man die hij loyaal diende als vicepresident, Barack Obama’, merkt de Zuid-Afrikaanse site Daily Maverick op. Maar zijn toespraak was ‘genoeg om enkele demonen uit te drijven die de natie de afgelopen vier jaar hebben achtervolgd’.

Een toespraak ‘die niet uitblonk in retorische pracht’, vindt ook The Guardian, ‘maar perfect paste bij het moment. Menselijk, eerlijk en nuchter, precies zoals Biden is.’ Volgens het Britse dagblad boden deze paar minuten ‘een glimp van een land dat de afgelopen vier jaar nauwelijks zichtbaar was: een Amerika dat de rest van de wereld weer kon bewonderen’.

‘De nieuwe 46ste president van de Verenigde Staten zal nooit de messias zijn van een deel van de Amerikaanse bevolking, zoals zijn voorganger,’ aldus het rechtse Le Soir uit België. ‘Hij wekt geen devotie op, zoals vandaag de dag nog steeds is te bespeuren bij degenen die terugverlangen naar Barack Obama. Hij is een 78-jarige man die al bijna een halve eeuw backstage in Washington zit.’

Het is niettemin aan hem te danken dat ‘de reis naar het einde van de nacht van de Verenigde Staten en het Westen, met Donald Trump als grote stuurman, eindigde’, onderstreept El PaísNu staat hij voor ‘de herculische taak’ om zijn land te genezen ‘tijdens een presidentiële termijn die de meest complexe sinds de Tweede Wereldoorlog belooft te worden’.

‘Geen tijd te verspillen’

Na de traditionele ceremonies in het Capitool en een moment van stilte bij het graf van een onbekende soldaat – vergezeld van zijn voorgangers Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush – verhuisde Joe Biden naar het Witte Huis, waarschuwend, op zijn Twitter-account, dat er ‘geen tijd te verliezen was bij het aanpakken van de crises’ die het land troffen.

Nauwelijks gezeten aan zijn bureau, waar hij een brief vond die was achtergelaten door Donald Trump – een ‘zeer vriendelijke’ brief , verzekerde de nieuwe inwoner van het Witte Huis zonder verdere details te geven – hield Joe Biden zijn belofte door ‘een grootschalige aanval op de erfenis van zijn voorganger’ te lanceren, merkt The New York Times op.

Met de onmiddellijke ondertekening van vijftien uitvoeringsbesluiten ‘veegde de president de reactie van Donald Trump op de pandemie terzijde, keerde hij zijn milieuagenda om, ontmantelde zijn anti-immigratiebeleid, bevorderde het economisch herstel en herstelde de federale inspanningen om diversiteit te bevorderen’, somt de New Yorkse krant vervolgens op.

Een beroep op Trudeau

De Verenigde Staten trad weer toe tot de Overeenkomst van Parijs en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zette het werk stop aan de muur aan de grens met Mexico, hervormde het immigratiebeleid en stelde het dragen van een masker in federale ruimtes verplicht.

Het Mexicaanse Proceso verklaart dat de persdienst van het Witte Huis ‘de pers toestemming had gegeven om de ondertekening van de decreten bij te wonen, die het eerste uitvoerende besluit van het Biden-presidentschap markeren’.

Een ander teken van een breuk met de vorige regering was de herinvoering van de wekelijkse persconferentie, die de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, aankondigde. Dit in overeenstemming met de toezegging van Joe Biden ‘om transparantie en de waarheid terug te brengen binnen de regering, en om de waarheid te verkondigen, hoe moeilijk die ook is om te horen’, aldus de South China Morning Post.

Psaki maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat Joe Bidens eerste oproep aan een buitenlandse leider op vrijdag gereserveerd zou zijn voor Justin Trudeau, de Canadese premier. Ongetwijfeld zal dit gaan over een ​​ander decreet dat woensdag door de Amerikaanse president is ondertekend: de blokkering van het Keystone XL-pijplijnproject – een beslissing die, volgens The Globe and Mail, ‘teleurstelling’ veroorzaakte bij Trudeau.


De terugkeer van Alibaba’s Jack Ma

China’s beroemdste zakenman, miljardair Jack Ma, dook woensdag op tijdens een online conferentie, maanden na zijn verdwijning uit het publieke oog die de speculatie voedde dat hij mogelijk in strijd was met de wet, schrijft Caixin Global.

De oprichter van Alibaba Group Holding Ltd. sprak woensdag op een jaarlijks online-evenement dat bedoeld was om de prestaties te bevorderen van leraren in de landelijke gebieden van China. Ma was zelf leraar Engels voordat hij Alibaba oprichtte, dat nu een van ’s werelds meest waardevolle bedrijven is met een marktwaarde van bijna $ 700 miljard.

Het nieuws van de terugkeer van Ma leidde tot een rally van de in Hongkong genoteerde aandelen van het bedrijf, die woensdag met bijna 9% stegen.


Gasexplosie in het centrum van Madrid

Een enorme gasexplosie verwoestte een gebouw in het centrum van Madrid, waarbij minstens drie mensen om het leven kwamen en velen gewond raakten, meldt El Confidencial. Er wordt nog steeds één persoon vermist en een van de gewonden is in ernstige toestand. 

Zes verdiepingen van het pand, dat grenst aan een bejaardentehuis, werden weggeblazen en de gevel werd volledig gestript. Volgens El País raakte geen van de bejaarden gewond.

De Spaanse krant citeert de presidente van de autonome gemeenschap Madrid, Isabel Díaz Ayuso, die haar volledige medewerking heeft aangeboden aan de gemeenteraad van de hoofdstad en uitspreekt de ‘moeilijke periodes’ te betreuren die zowel de stad als de regio doormaken. ‘Wat we nu moeten doen is wachten, het zal een middag duren, stel ik me voor, totdat de brandweerlieden bij het einde van het gebouw komen en ontdekken wat er is gebeurd,’ aldus Ayuso.


Duitsland maakt een einde aan het doden van kuikens

Duitsland zal geen hanenkuikens meer doden in de leghennenbedrijven, meldt Deutsche WelleElk jaar worden in Duitsland ongeveer 45 miljoen kuikens gedood, ‘nauwelijks uit het ei gekomen’. De wet, die woensdag door de federale regering is aangenomen, is bedoeld om de geslachtsbepaling van eieren te verbeteren, zodat mannelijke eieren kunnen worden vernietigd voordat ze uitkomen. 

Dierenbeschermingsverenigingen hebben het initiatief over het algemeen verwelkomd, maar betreuren dat de aankondiging niet meer in het algemeen vraagtekens plaatst bij het intensieve fokken van leghennen en kippen.


‘De Fransen hebben misschien een huwelijksfeest in Mali gebombardeerd. En niemand lijkt er iets om te geven’

Dat is de kop van een artikel in Middle East Eye. ‘De Fransen zeggen dat ze gewapende strijders hebben gedood, maar net als bij de Amerikaanse aanvallen op Jemen, Afghanistan en Somalië, is er geen bewijs dat de slachtoffers van de recente drone-aanvallen strijders waren.’

In de middag van 3 januari zette het Franse leger een Reaper-drone in boven het dorp Bounti in het centrum van Mali. De drone liet drie bommen vallen op een woning in een open gebied buiten het dorp, waarbij tientallen rebellenstrijders omkwamen, meldde het Franse leger.

Maar uren na de aanval zeiden verschillende getuigen uit Bounti dat een reeks bommen een bruiloftsfeest in het dorp had getroffen, waarbij tot twintig burgers omkwamen en verscheidene anderen gewond raakten. Volgens Jeunesse Tabital Pulaaku, een belangenbehartigingsgroep voor Fulani-herders, werd ook de vader van de bruidegom vermoord. De groep publiceerde later de namen van negentien burgers die bij de aanval het leven lieten. Zeven anderen liepen verwondingen op, zeiden ze.

‘Degenen die werden gedood waren burgers’, vertelde Hamadoun Dicko, de president van de groep, aan Reuters. ‘Of er op het moment van de inval jihadisten waren of niet, dat weet ik niet.’

‘We classificeren patiënten niet als burgers of strijders; we vinden mensen die medische hulp nodig hebben en we proberen ze te behandelen’

Juan Carlos Cano, het hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen (AZG) in Mali, vertelde Middle East Ey dat zijn personeel die avond acht gewonden had behandeld vanuit de stad. ‘De gewonden en degenen die hen vergezelden, spraken van luchtaanvallen; ze zeiden dat het een bruiloft was en dat er een paar doden vielen,’ zei Cano.

Maar hij voegde eraan toe dat het voor hem onmogelijk zou zijn om te concluderen wie de gewonden waren. ‘We classificeren patiënten niet als burgers of strijders; we vinden mensen die medische hulp nodig hebben en we proberen ze te behandelen.’

Recent verschenen