Eeuwenoude sarcofaag keert terug naar Egypte na teruggave museum VS

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 03 januari 2023

» Tientallen, mogelijk honderden, Russische doden bij Oekraïense raketaanval

» Overleden paus Benedictus XVI opgebaard in Rome

Egypte is al jarenlang bezig gestolen kunst te repatriëren

Het Houston Museum of Natural Sciences in de Verenigde Staten heeft een houten sarcofaag teruggegeven aan Egypte, meldt Al Jazeera. De eeuwenoude ‘Groene Kist’ zou in 2008 via Duitsland naar de VS zijn gesmokkeld. Nadat deze roof was vastgesteld door de Amerikaanse justitie, werd het repatriëringsproces naar Egypte in gang gezet.

Nog steeds worden waardevolle geschiedenis- en kunstobjecten uit Egyptische tombes en piramides geroofd en verkocht in Europa, Azië en de VS. Egyptische autoriteiten zijn steeds actiever bezig deze roofkunst terug te halen en in eigen nationale musea tentoon te stellen. In 2021 werden ruim vijfduizend gestolen voorwerpen teruggehaald naar Egypte. Het land eist ook dat het British Museum de beroemde Steen van Rosetta teruggeeft.

De sarcofaag die maandag werd teruggegeven dateert uit een periode van de laatste Egyptische farao’s, en komt waarschijnlijk uit de periode van 664 v.Chr. tot 332 v.Chr. Nog steeds is de verf op de houten kist, die waarschijnlijk aan een priester genaamd Ankhenmaat toebehoorde, in zeer goede staat.

Lees ook:

Recent verschenen