Overleden paus Benedictus XVI opgebaard in Rome

© Vatican

360 Magazine

| Amsterdam | 03 januari 2023

» Eeuwenoude sarcofaag keert terug naar Egypte na teruggave museum VS

» Tientallen, mogelijk honderden, Russische doden bij Oekraïense raketaanval

Tienduizenden namen in Sint-Pieter afscheid van paus

In de Sint-Pietersbasiliek in Rome is maandag de dit weekend overleden paus Benedictus XVI opgebaard. Tienduizenden gelovigen liep langs de kist om Benedictus een laatste eer te bewijzen, schrijft Vatican News. Donderdag vindt de begrafenis van de voormalige paus plaats. Paus Fracisco zal deze dienst leiden.

Benedictus XVI, die in het echte leven Joseph Ratzinger heette, deed in 2013 zeer onverwachts een stap terug als paus, iets wat in 600 jaar niet eerder was voorgekomen. Volgens de Duitse paus kon hij het lichamelijk niet meer aan om zijn pauselijke taken te volbrengen. Benedictus XVI trok zich terug in een klooster van het Vaticaan, waar hij tot het einde van zijn dagen bleef met een kleine kring van getrouwen.

De traditionele en conservatieve Ratzinger bleef nog wel invloed uitoefenen op het Vaticaan en leverde soms zelfs kritiek op zijn progressievere opvolger paus Francisco. Donderdag zal de begrafenis van eenvoudige aard zijn. De voormalige paus wordt bijgezet in een crypte waar eerder Johannes Paulus II lag. Enkele kardinalen en de assistenten van Ratzinger zullen bij deze ceremonie aanwezig zijn.

Lees ook:

Recent verschenen