Einde aan humanitaire missie in Syrië door veto Rusland

© Omar Haj Kadour / AFP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 12 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» NAVO-top eindigt in teleurstelling voor Oekraïne

» Onrust bij de BBC én bij The Sun om misbruikaantijgingen

Grensovergang in noordoosten met Turkije dicht

Een belangrijke VN-missie in het noorden van Syrië, die noodhulp voor miljoenen Syriërs verzorgde vanuit Turkije, wordt niet verlengd. Dat komt door een veto dat Rusland dinsdag heeft uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad, schrijft Al Jazeera. De leveringen van onder meer drinkwater, voedsel en medicijnen worden stopgezet.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Delen van het noorden van Syrië zijn bezet door rebellen die vechten tegen het regime van Bashar al-Assad, een bondgenoot van Rusland. Volgens de Syrische regering schendt de noodhulp de Syrische soevereiniteit omdat deze niet via door de overheid gecontroleerde gebieden wordt verstrekt. De leveringen van hulpgoederen, die via de grensovergang bij Bab al-Hawa het land binnenkwamen, waren voor Syrië illegaal. Rusland steunt dit standpunt.

Desondanks ontvingen miljoenen mensen in het door de burgeroorlog en later door aardbevingen getroffen gebied de VN-noodhulp. Rusland wilde de grensovergang niet langer dan zes maanden openhouden, de VS en Frankrijk zetten in op een jaar. Een compromis van negen maanden werd weggestemd met een veto door Rusland. Wie de miljoenen mensen nu van noodhulp gaat voorzien, is onduidelijk.

Lees ook:

Recent verschenen