General Motors en Stellantis komen tot akkoord over verbetering salaris

© Mike Householder / AP

Bloomberg

| New York | Boris van der Spek | 31 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hooggerechtshof van Venezuela mengt zich in voorverkiezingen oppositie

» Twee parlementsleden in VK ontslagen vanwege steun aan Palestina

Werknemers van ‘De Grote Drie’ uit Detroit staakten wekenlang

Stellantis, General Motors en onderhandelaars van de lokale vakbonden zijn maandag tot een voorlopig akkoord gekomen over het verhogen van de salarissen, zo maakten de vakbond en het autofabrikanten maandag bekend. Een staking bij Amerika’s grootste autofabrikanten was enkele dagen eerder uitgebreid. Volgens Bloomberg moet er nog gestemd worden over het akkoord door de vakbonden, maar lijkt een verdere staking hiermee van de baan.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De volledige details van de overeenkomst zijn niet bekend, maar het zou gaan om een onmiddellijke salarisverhoging van 11 procent, extra loonsverhogingen van in totaal nog eens 14 procent in de jaren erop en loonindexering. Tijdelijke werknemers zouden na een paar maanden vaste, voltijdse werknemers worden. Er zouden ook betere pensioenuitkeringen komen voor oudere werknemers die een traditioneel pensioenplan hebben.

De vakbond ging op 15 september, bijna zeven weken geleden, in staking tegen de drie autofabrikanten, waardoor dit de langste Amerikaanse autostaking in 25 jaar is. De staking vond plaats in de traditionele auto-industriestad Detroit, waar de drie automerken bekend staan als ‘De Grote Drie’. Ook president Joe Biden kwam langs om de stakers een hart onder de riem te steken.

Lees ook:

Recent verschenen