Hooggerechtshof van Venezuela mengt zich in voorverkiezingen oppositie

© Miguel Gutierrez / EPA

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 31 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Twee parlementsleden in VK ontslagen vanwege steun aan Palestina

» General Motors en Stellantis komen tot akkoord over verbetering salaris

De winnaar van de verkiezingen mag zich niet verkiesbaar stellen

Het Hooggerechtshof van Venezuela heeft de resultaten van de voorverkiezingen van de politieke oppositie opgeschort. Dat schrijft El País. De verkiezingen waren gewonnen door María Corina Machado, die met een overweldigende meerderheid werd verkozen om het op te nemen tegen president Nicolás Maduro bij de presidentsverkiezingen van 2024.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De rechtbank, vol met bondgenoten van Maduro, hebben Machado en twee andere kandidaten uitgesloten van de verkiezingen. Het besluit is opmerkelijk, omdat eerder deze maand nog sancties tegen Venezuela werden opgeheven door de VS, in ruil voor de belofte van de regering om eerlijke verkiezingen te houden onder toezicht van Europese waarnemers.

De uitspraak van de rechtbank kwam nadat de procureur-generaal van Venezuela vorige week aankondigde dat de voorverkiezingen, die onafhankelijk werden gehouden zonder betrokkenheid van de regering, werden onderzocht op financiële misdrijven en samenzwering. De oppositieleiders hebben de aantijgingen tegen het voorverkiezingsproces verworpen en zeggen dat ze achter de keuze van Machado als oppositiekandidaat staan.

Lees ook:

Recent verschenen