Grote crisis bij belangrijkste AI-bedrijf ter wereld

© Olivier Douliery / AFP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 21 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» ‘Mogelijk 18 doden bij ongeluk goudmijn in Suriname’

» Akkoord over vrijlating gijzelaars Hamas lijkt steeds dichterbij

Er is onrust ontstaan nadat de OpenAI-topman werd ontslagen

De meerderheid van het personeel van het techbedrijf OpenAI heeft het bestuur in een open brief opgeroepen om af te treden na een historisch chaotisch weekend in de Amerikaanse techwereld. Dat meldt The Washington Post. Volgens de 505 ondertekenaars van de brief is het bestuur niet competent. Ook willen ze dat de ontslagen topman Sam Altman zijn baan terugkrijgt.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Altman werd vrijdag, tegelijk met bestuursvoorzitter Greg Brockman, volkomen onverwacht ontslagen. Volgens het bestuur zou Altman niet goed hebben gecommuniceerd met hem. Op zondag maakte het tweetal bekend over te stappen naar Microsoft, om daar verder onderzoek te doen naar AI. Microsoft investeerde al in OpenAI.

De honderden ondertekenaars van de brief dreigen zelf ontslag zullen nemen als hun eisen niet worden ingewilligd en zeggen bij Microsoft aan de slag te kunnen. Volgens Amerikaanse media was er al langer sprake van een conflict in het bestuur van OpenAI over de ethische grenzen van kunstmatige intelligentie en over hoe bedrijven die grenzen moesten afbakenen.

Lees ook:

Recent verschenen