Haïti: minstens 12 doden bij bendeaanval op twee gevangenissen

© Odelyn Joseph / AP Photo

BBC

| Londen | Joep Harmsen | 04 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» AOW’ers in Zwitserland krijgen dertiende maand

» Pakistan: Shehbaz Sharif voor de tweede keer verkozen tot premier

Zo’n 4000 gevangenen zijn ontsnapt bij de bestorming

De regering van Haïti heeft zondag de noodtoestand afgekondigd nadat gewapende bendes een grote gevangenis in Port-au-Prince hadden bestormd. Daarbij werden minstens twaalf mensen gedood en ontsnapten ongeveer vierduizend gevangenen, meldt de BBC.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De bendeleiders zeggen dat ze het aftreden willen afdwingen van premier Ariel Henry, die momenteel in het buitenland verblijft. Volgens een verklaring van de regering werden twee gevangenissen – een in de hoofdstad en de andere in het nabijgelegen Croix des Bouquets – in het weekend bestormd. Onder de gevangen in Port-au-Prince bevonden zich bendeleden die werden beschuldigd in verband met de moord op president Jovenel Moïse in 2021.

Een groot deel van Haïti, dat in de greep is van een ernstige politieke crisis, is in handen gevallen van bendes. Gewelddadige bendeoorlogen hebben sinds 2020 aan duizenden mensen het leven gekost in het land. Duizend Keniaanse politieagenten worden binnenkort naar het eiland gestuurd om te proberen de orde te herstellen, als onderdeel van een internationale missie die wordt gesteund door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

Recent verschenen