Bendegeweld laait op in hoofdstad Haïti bij afwezigheid premier

© Odelyn Joseph / AP

Reuters

| New York | Boris van der Spek | 01 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Brandstofprijs Cubanen gaat vanaf maart met 500 procent omhoog

» Ruim honderd doden nadat Israël noodhulpleveringen in Gaza beschiet

Henry is in Kenia om een vredesmissie naar het land te krijgen

In de hoofdstad van Haïti is het bendegeweld donderdag opgelaaid toen een machtige bendeleider aankondigde dat hij wilde proberen om de politiechef en ministers van het land gevangen te nemen. Dat schrijft persbureau Reuters. Dit gebeurde tijdens de afwezigheid van premier Ariel Henry, die in Kenia is om een akkoord te sluiten over een buitenlandse troepenmacht die in Haïti moeten helpen de bendes te bestrijden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Schutters beschoten de belangrijkste internationale luchthaven van Haïti en andere gebouwen in een golf van geweld die veel mensen verraste. Bedrijven, overheidsinstellingen en scholen moesten vroeg sluiten omdat ouders en jonge kinderen in paniek door de straten vluchtten. Ten minste één luchtvaartmaatschappij, Sunrise Airways, schortte alle vluchten op.

Jimmy Chérizier, bekend als ‘Barbecue’ en leider van de bendecoalitie G9 Family and Allies, was te zien in een opgenomen video waarin hij aankondigde dat hij de politiechef en ministers van de regering wilde vastbinden en voorkomen dat Henry zou terugkeren naar Haïti. ‘Met onze geweren en met het Haïtiaanse volk zullen we het land bevrijden,’ zei hij.

Recent verschenen