Brandstofprijs Cuba gaat vanaf maart met 500 procent omhoog

© Adalberto Roque / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 01 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ruim honderd doden nadat Israël noodhulpleveringen in Gaza beschiet

» Bendegeweld laait op in hoofdstad Haïti bij afwezigheid premier

Reden is de inflatie en de economische crisis op het eiland

Cubanen krijgen vanaf 1 maart te maken met een abrupte verhoging van de benzineprijzen. Dat schrijft CÑÑ Español. Het zou gaan om een prijstoename van 500 procent. De elektriciteitsprijs zal vanaf dezelfde datum met 25 procent stijgen voor de grootste verbruikers van het land.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De prijs van een liter gewone benzine zal stijgen van 25 pesos (18 eurocent) naar 132 pesos, terwijl de prijs van premium benzine zal stijgen van 30 naar 156 pesos, zei de regering vorige maand. De prijs voor het openbaar vervoer blijft echter gelijk en een verhoging van de aardgasprijzen is uitgesteld. De autoriteiten hebben ook bepaald dat toeristen hun brandstof in buitenlandse valuta moeten betalen.

Het land beleeft de ergste economische crisis sinds de jaren negentig door de gevolgen van de pandemie, de verscherping van de Amerikaanse sancties in de afgelopen jaren en structurele zwakheden in de economie. Volgens officiële schattingen is de Cubaanse economie in 2023 met t2 procent gekrompen, terwijl de inflatie 30 procent bereikte. Er zijn chronische tekorten aan brandstof en andere basisproducten, en de overheid subsidieert bijna alle goederen en diensten die Cubanen consumeren.

Recent verschenen