Hamas geeft ‘fouten’ toe bij aanval van 7 oktober

© Oren Ziv / AFP

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 22 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» 500 mensen geëvacueerd en 47 vermist na aardverschuiving in Chinees dorp

» VS: Ron DeSantis stapt uit de presidentsverkiezingen en steunt Trump

De Palestijnse groepering publiceert haar versie van 7 oktober

De Palestijnse groepering Hamas heeft gezegd dat er ‘fouten’ zijn gemaakt tijdens de aanval van 7 oktober op het zuiden van Israël, aldus Al Jazeera. De militante organisatie beweert dat haar strijders alleen Israëlische soldaten en mensen met wapens als doelwit hadden. Bij de aanval werden ten minste 1139 mensen gedood, voornamelijk burgers, ongeveer 240 anderen werden gegijzeld. Bij de oorlog tussen Hamas en Israël die daarna losbarstte in de Gazastrook zijn meer dan 25.000 mensen gedood.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In een rapport van zestien pagina’s getiteld ‘Ons Verhaal’, dat zondag werd gepubliceerd, zei Hamas, dat de leiding heeft over de Gazastrook, dat het de achtergrond en de dynamiek van de verrassingsaanval, die het ‘Operatie Al-Aqsa-vloed’ noemt, wilde ‘verduidelijken’. Volgens Hamas was de operatie een ‘noodzakelijke stap’ en een ‘normale reactie’ op de Israëlische bezetting, met als doel de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te stoppen en de blokkade van de Gazastrook te beëindigen.

Israëlische autoriteiten hebben Hamas-strijders beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de aanval, waaronder marteling, verkrachting en verminking. Hamas heeft beschuldigingen van seksueel geweld en verminking altijd stellig ontkend. Ook ontkent het dat de aanval gericht was op burgers. ‘Als er al sprake was van het aanvallen op burgers, dan gebeurde dat per ongeluk en tijdens de confrontatie met de [Israëlische] bezettingstroepen’, aldus het rapport. ‘Veel Israëliërs werden gedood door het Israëlische leger en de politie als gevolg van hun verwarring’, voegt Hamas toe. Verschillende media, waaronder The New York Times, heeft deze bewering al eerder ontkracht.

Lees ook:

Recent verschenen