Het Indiase Hooggerechtshof erkent homohuwelijk niet

© Sajjad Hussain / AFP

The Guardian

| Londen | Sterre Kilsdonk | 17 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Venezolaanse regering hervat gesprekken met oppositie

» President Biden gaat Israël deze week bezoeken

Het hof stelt dat het parlement hierover moet beslissen

Het Indiase Hooggerechtshof verwerpt het beroep om het homohuwelijk te legaliseren, zo meldt The Guardian. Het hof zegt dat dit buiten hun bevoegdheid valt en dat het door het parlement moet worden besloten. Wel hebben ze bevestigd dat homoparen het recht hebben om kinderen te adopteren. De uitspraak over het huwelijk is een teleurstelling voor de lhbti-gemeenschap in India.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In 2018 schrapte het Indiase Hooggerechtshof een wet uit het koloniale tijdperk die homoseksualiteit verbood. Toch is de samenleving grotendeels conservatief gebleven en was er weerstand vanuit de maatschappij tegen het wettelijk erkennen van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Ook de Indiase regering verzette zich tegen de zaak en noemde de argumenten voor gelijkheid ‘stedelijke, elitaire opvattingen’ en stelde dat het homohuwelijk niet in overeenstemming is met ‘het Indiase concept van een gezinseenheid met een man, een vrouw en kinderen’. Het hof betoogde dat de kwestie in het parlement moet worden beslist en niet in de rechtbank.

Leden van de lhbti-gemeenschap in India zeggen teleurgesteld te zijn. Ondanks de uitspraak in 2018 worden ze nog steeds gediscrimineerd en ze argumenteren dat het ontbreken van wettelijke steun voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht een schending is van hun grondwettelijke rechten.

Recent verschenen
GettyImages 1523492057

Journalistiek in Iran levensgevaarlijk

New Lines Magazine | Washington
Schermafbeelding 2024 02 29 om 15.05.00

De beste non-fictie van maart

360 Magazine | Amsterdam
Bye Bye Tiberias @@. V1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam