• 360 Magazine
  • Amerika’s
  • Hoe een groep internetnerds het opnam tegen Wall Street – en won

Hoe een groep internetnerds het opnam tegen Wall Street – en won

© Corey Coyle / Wikimedia Commons
360 Magazine | Amsterdam | 28 januari 2021

GameStop, een noodlijdende winkelketen die videogames verkoopt, werd binnen een paar weken ineens een rijzende ster op de beurs. Hoe dat kan? Dankzij een groepje beleggers op een internetforum dat boos is op Wall Street en het systeem.

‘Iedereen heeft de koppen wel gezien. De aandelenkoers van de verlieslijdende winkelketen GameStop, een fysieke winkel die videogames verkoopt – in feite de Blockbuster Video [een videotheek] van onze tijd – is in de afgelopen drie dagen [sinds 24 januari] met 500 procent gestegen’, schrijft Ed Weinberg, zelf particulier belegger, in de Britse onlinekrant The Independent.

Het begon allemaal met ‘activistische shortsellers’. Een shortseller is een speculant die erop gokt dat de aandelenkoers gaat dalen en winst maakt op het prijsverschil. Een activistische shortsheller haalt bovendien publiekelijk het desbetreffende bedrijf naar beneden, om mensen aan te moedigen hun aandelen te verkopen en de koersdaling een duwtje in de goede richting te geven.

En dat is precies wat er ook gebeurde met GameStop. Volgens de shortsellers zou de winkelketen ten dode opgeschreven zijn. Maar de activistische shortshellers, waaronder beruchte Wall Street-hedgefondsen als Melvin Capital, hadden niet gerekend op de wraak van een groep particuliere beleggers op het Reddit-forum wallstreetbets – waarop 3,4 miljoen mensen actief zijn –, aldus Weinberg.

Miljoenen kleine investeerders

‘Een makelaar uit Valparaiso in Indiana. Een voormalige kok uit de Bronx. Een evangelische dominee en zijn vrouw uit Huntington Beach in Californië. Een middelbare scholier uit de buitenwijken van Milwaukee’, somt The New York Times op. Ze behoren allemaal tot de miljoenen kleine investeerders die het opnemen tegen de grote Wall Street-jongens en -meisjes, en ze lijken het nog te winnen ook.

‘Aangespoord door een mix van hebzucht en verveling, vastbesloten om Wall Street een lesje te leren, en turbocharged door een eindeloze stroom van wordt-snel-rijkhypes en instructies via sociale media, hebben deze beleggers zich op de aandelen van verschillende bedrijven gestort, en de betreffende aandelenkoersen naar stratosferische hoogten doen stijgen’, schrijft NYT.

GameStop-beleggers aan het woord

The New York Times sprak met verschillende particuliere beleggers.

‘Ben Patte, zestien jaar, een middelbare scholier uit Wisconsin, zegt dat hij 750 dollar heeft verdiend met GameStop-aandelen, en dat de campagne voelde als gerechtigheid voor hemzelf en jonge collega-handelaars. “Het is een goede gelegenheid om geld te verdienen en de hedgefondsen de duimschroeven aan te draaien,” zegt hij. “Door GameStop te kopen, is het een beetje alsof je ze een koekje van eigen deeg geeft.”

Naast GameStop heeft de wallstreetbets-groep om shortsellende hedgefondsen dwars te zitten ook de koers van Blackberry en bioscoopketen AMC opgestuwd.

‘Doordat de acties werden geframed als een stammenstrijd, een soort teamsport waarbij dappere nieuwkomers het opnemen tegen de Wall Street-elite, raakten veel particuliere beleggers gemotiveerd om deel te nemen’, aldus de New Yorkse krant. Deze week heeft Elon Musk, topman van Tesla, de handel aangewakkerd door op Twitter over het Reddit-forum te berichten. En er wordt steeds meer gespeculeerd dat andere beleggers nieuwe mogelijkheden zien om de waarde van GameStop nog verder te verhogen.

De aandelen zijn sinds december met meer dan 1700 procent gestegen.

Een bijkomend effect is een zogenaamde short squeeze. Een short squeeze doet zich voor wanneer een aandeel met een groot aantal shortsellers in prijs begint te stijgen, en shorters aandelen proberen te kopen tegen de huidige hogere prijzen om hun verliezen te beperken, legt de Amerikaanse tv-zender CNBC uit.

‘Ze zijn bezig met een door woede gedreven opstand tegen de gevestigde orde’

Door al deze factoren steeg de marktwaarde van GameStop in enkele dagen tijd van 2 miljard dollar tot meer dan 24 miljard dollar. De aandelen zijn sinds december met meer dan 1700 procent gestegen. Tussen dinsdag en woensdag steeg de marktwaarde met meer dan 10 miljard dollar, noteert NYT.

‘Is dit gewoon een vreemde technische situatie, van het soort dat zich om de zoveel jaar voordoet, die verder kan worden genegeerd? Of vertelt deze ontwikkeling ons iets belangrijks over de marktomstandigheden in het algemeen?’ vraagt John Authers zich af in een opinieartikel op Bloomberg.

Corrupt establishment

Hoewel grote koersstijgingen normaal gesproken kunnen worden verklaard met ongebreidelde hebzucht en roekeloosheid, ziet Authers nu een andere motivatie: ‘Particuliere beleggers die een short squeeze forceren, worden niet gemotiveerd door hebzucht. Ze zijn bezig met een door woede gedreven opstand tegen de gevestigde orde.’

En die woede heeft een diepere oorzaak dan het teloor zien gaan van je favoriete gamewinkel, waar je zulke goede jeugdherinneringen aan hebt: ‘De mensen die nu [in GameStop] investeren, worden gedreven door gerechtvaardigde woede, over de onrechtvaardige welvaartsverdeling tussen generaties [boomers en millennials, zoals Authers later beschrijft], over wat zij zien als de corrupte en oneerlijke manier waarop banken in 2008 werden gered zonder daarvoor de rekening te hoeven betalen, en over schrijnende armoede en ongelijkheid. Er is dus een groot verschil met alle speculatieve rally’s [als beleggers massaal een aandeel opkopen] en crashes die eerder hebben plaatsgevonden.’

GameStop-beleggers aan het woord

‘Pablo Batista is een van de drijvende krachten achter de hausse. Sinds het restaurant in Midtown Manhattan, waar hij als kok werkte, door de pandemie werd gesloten, handelt hij in aandelen vanuit zijn ouderlijk huis in de Bronx. In het begin handelde Batista, 25 jaar, om de tijd te doden tijdens de lockdown, maar hij is serieuzer geworden nu zijn investering van 4000 dollar in aandelen is opgelopen tot meer dan 67.000 dollar Hij brengt de meeste dagen door op het communicatieplatform Discord, waar hij aandelen verhandelt samen met vroegere vrienden van de middelbare school.

“Op dit moment ben ik overdonderd,” zegt hij over de 11.440 dollar die hij maandag verdiende met de handel in aandelen GameStop. “Het is belachelijk. Het is gestoord.”’

Authers gaat verder: ‘Dit alles is fascinerend. In twaalf jaar tijd is de rol van de shortseller op zijn kop gezet. In 2008 waren het de shorters die de status quo verstoorden, onthulden wat er verrot was op Wall Street en de grote jongens ten val brachten. Ze waren zelfs de helden van een grote film [The Big Short (2015)]. (…) Shortsellende hedgefondsen worden nu gezien als onderdeel van een corrupt establishment.’

Rimpeleffect

Een van de getroffen hedgefondsen is Point72, geleid door Steve Cohen die ook eigenaar is van de New Yorkse honkbalclub The Mets. Het bedrijf heeft 15 procent verlies geleden door de koersstijging van GameStop, schrijft The New York Times in een tweede artikel.

De verliezen bij Point72, dat bijna 19 miljard dollar aan activa beheert, komen deels voort uit de investering van het bedrijf in Melvin Capital, een hedgefonds dat massaal was short gegaan op GameStop.

Toen de aandelen stegen, werd Melvin opgezadeld met plotselinge verliezen en moest het fonds gered worden met een kapitaalinjectie van 2,75 miljard dollar van twee externe investeerders. Een van de redders was Point72, dat al ruwweg 1 miljard dollar onder beheer had bij Melvin, en deze week 750 miljoen dollar toevoegde om Melvin te helpen stabiliseren, aldus NYT.

Vóór het GameStop-debacle was Melvin Capital een van de succesvolste hedgefonds met een kapitaalopbrengst van 30 procent, schrijft nieuwssite Popular Information.

‘Hedgefonds manager Gabe Plotkin is belachelijk rijk. In november kocht Plotkin een herenhuis van 32 miljoen doller in Miami met negen slaapkamers, twaalf volledige badkamers en vier halve badkamers. Om zijn privacy te beschermen, kocht hij ook het huis ernaast voor 12 miljoen dollar’, schrijf PI. ‘Plotkin genereert enorme winsten door grote risico’s te nemen.’ En die risico’s hebben dit keer verkeerd uitgepakt.

‘In de beleggingswereld noemen we deze beleggers lemmingen, ze volgen de massa’

Dat heeft niet alleen gevolgen voor Cohen van Point72 en Plotkin van Melvin Capital. Het lijkt erop dat de short squeeze op GameStop voor een rimpeleffect op de beurs zorgt. Aandelen presteerden woensdag [27 januari] het slechtst sinds oktober, deels omdat beleggers zich zorgen maken dat andere grote fondsen ook met verliezen te maken kunnen krijgen, aldus de NYT.

GameStop-beleggers aan het woord

‘Justin Speak, 27, een evangelische dominee uit Californië, en zijn vrouw, die onlangs haar baan opgaf om voor de kinderen te zorgen, hebben de afgelopen week 1700 dollar verdiend met GameStop-aandelen. Speak zegt dat ze het geld tot nu toe vooral hadden besteed aan een nieuw bed. Hij beschrijft hoe gefrustreerd hij zich voelt over hoe goed het degenen in de financiële sector is vergaan sinds de financiële crisis van 2008.

“Verdienen aan hun pijn biedt een soort van catharsis,” zegt hij over zijn bescheiden verdiensten met GameStop. Zijn vrouw gebruikt stelligere bewoording: “Eet de rijken [Eat the rich].”’

‘Er is een nieuwe instroom van particuliere beleggers’, analyseert Weinberg in The Independent, ‘die volwassen zijn geworden in de tijd van automatisering en Bitcoin. Zij geloven niet in “waarde” – of liever, zij begrijpen dat waarde is losgekoppeld van productie.’

De opkomst van belegginsapps als Robinhood heeft miljoenen jongere en meer onlinegerichte beleggers naar de beurs getrokken, daardoor is de aandelenhandel ‘gegamificeerd’, aldus Weinberg. ‘Uit een onderzoek bleek dat Robinhood-gebruikers 88 keer zoveel optiecontracten kochten en verkochten als belegggers bij de meer traditionele beleggingsfondsen.’

Ook nare gevolgen

Maar Weinberg waarschuwt dat de GameStop-hausse ook nare gevolgen kan hebben voor de particuliere beleggers in de winkelketen. ‘In 2020 zag ik hoe Robinhood-gebruikers zich stortten op dwaze rally’s, zoals de run op het failliete autoverhuurbedrijf Hertz. In de beleggingswereld noemen we deze beleggers lemmingen, ze volgen de massa. Ze maken de minste winst wanneer een aandeel stijgt, en stappen er als laatste uit wanneer het aandeel daalt. En hetzelfde zal dit keer gebeuren.’

Ondertussen zoekt de wallstreetbets-groep naar nieuwe mogelijkheden om short squeezes te forceren en Wall Street-hedgefondsen dwars te zitten, schrijft The New York Times.

Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.