Hoorzitting genocidezaak tegen Israël begint vandaag in Den Haag

© Remko de Waal / ANP

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 11 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Republikein Chris Christie staakt strijd tegen Donald Trump

» NASA stelt de terugkeer van astronauten naar de maan uit tot 2026

Zuid-Afrika heeft Israël voor het ICJ gedaagd

Vandaag beginnen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) twee dagen van openbare hoorzittingen in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. Palestijnen en sympathisanten hopen dat deze internationale rechtbank in Den Haag de verwoestende militaire campagne van Israël in Gaza een halt toeroept, aldus Al Jazeera.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het is de eerste zaak voor het ICJ met betrekking tot de belegering van de Gazastrook, waar sinds 7 oktober meer dan 23.000 mensen zijn gedood, waaronder bijna 10.000 kinderen. Israël wordt beschuldigd van het plegen van genocide in strijd met de Genocideconventie van de VN uit 1948. Het massaal doden van burgers, vooral kinderen; de massale verdrijving en verplaatsing van Palestijnen en de vernietiging van hun huizen; de ophitsende verklaringen van verschillende Israëlische functionarissen waarin Palestijnen worden afgeschilderd als minderwaardige mensen die collectief moeten worden gestraft, tellen op tot genocide en tonen aan dat er opzet in het spel is, aldus Zuid-Afrika.

Israël ontkent deze beschuldigingen en heeft beloofd zich te verdedigen. Het eerste deel van de zaak, dat vandaag begint, richt zich op een speciaal noodverzoek van Zuid-Afrika. Daarin wordt het ICJ gevraagd om het Israëlische leger dringend te bevelen Gaza te verlaten en om Israël te vragen de willekeurige bombardementen op burgers te stoppen.

Een volledige uitspraak van het hof, waarin wordt bepaald of Israël genocide heeft gepleegd in Gaza, zal waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten, aldus Al Jazeera. Een zaak die Gambia in 2019 aanspande tegen Myanmar vanwege het militaire optreden tegen Rohingya-vluchtelingen is bijvoorbeeld nog steeds in behandeling, meer dan vier jaar nadat de zaak begon.

Recent verschenen