Iran schaft controversiële moraalpolitie af

Ook in Athene demonstreert men tegen de tirannie van de ayatollahs en knipt uit solidariteit met Mahsa Amini een haarlok af.  – © Milos Bicanski / Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 05 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Evacuaties na uitbarsting Semeru op Java

» Trump: schaf grondwet af vanwege verkiezingsfraude

De maatregel lijkt een reactie op de aanhoudende protesten in Iran

De Iraanse autoriteiten gaan bekijken in hoeverre de hoofddoekverplichting voor vrouwen nageleefd moet worden. De moraalpolitie in het land wordt daarnaast helemaal afgeschaft. Dat schrijft Al Jazeera. De maatregelen lijken een reactie op de aanhoudende, wijdverspreide protesten in het land.

De protesten begonnen in september, toen de 22-jarige Masha Amini stierf na haar hardhandige arrestatie door deze moraalpolitie, naar verluidt omdat ze haar hoofddoek niet goed had gedragen. Duizenden mensen gingen vervolgens de straat op om gerechtigheid te eisen en vrouwen in het hele land deden uit protest hun hoofddoek af.

Ondanks de mogelijke versoepeling van de hoofddoekwet en de ontbinding van de moraalpolitie, blijven Iraanse autoriteiten betogers vervolgen. Er zijn meerdere doodvonnissen uitgedeeld aan demonstranten en nog steeds worden duizenden opgepakte Iraniërs vastgehouden in afwachting van hun rechtszaak.

Lees ook:

Recent verschenen