Evacuaties na uitbarsting Semeru op Java

© AP

360 Magazine

| Amsterdam | 05 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Trump: schaf grondwet af vanwege verkiezingsfraude

» Iran schaft controversiële moraalpolitie af

Vorig jaar kwamen vijftig mensen om toen de Semeru uitbarstte

Op het Indonesische eiland Java hebben autoriteiten ruim tweeduizend omwonenden van de vulkaan Semeru geëvacueerd nadat deze zondag was uitgebarsten. De hoogste alarmfase is ingesteld en alle wegen richting de vulkaan zijn afgesloten, meldt de BBC. De Semeru is een zeer actieve vulkaan: vorig jaar kwamen zeker vijftig mensen om bij een uitbarsting.

Op zondag begon de Semeru hete as te spuwen en de rookpluim uit de vulkaan bereikte een hoogte van vijftien kilometer. In de wijde omgeving daalden hete asdeeltjes neer en uit een van de flanken van de vulkaan stroomde lava. Volgens seismologen is er een verband tussen de uitbarsting van de Semeru en de reeks aardbevingen die Java eerder dit jaar troffen.

De Semeru is de hoogste vulkaan van Indonesië, met een hoogte van 3.700 meter. In Indonesië komen vaker vulkaanuitbarstingen voor, omdat het land in de zogeheten Ring of Fire ligt, een gebied met veel vulkanische activiteit. In Indonesië zelf bevinden zich honderden vulkanen, waarvan 142 de status actief hebben.

Lees ook:

Recent verschenen