Iran: vijftien mensen gedood bij aanslag IS op sjiitisch heiligdom

© Emesik / CC Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 27 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zelensky vraagt internationale gemeenschap om 38 miljard dollar

» Oorlog in Oekraïne versnelt energietransitie, aldus IEA

Aanslag opgeëist door IS

Ten minste vijftien mensen zijn gedood bij een aanslag op een sjiitisch religieus heiligdom in de Zuid-Iraanse stad Shiraz, hebben verschillende Iraanse staatsmedia gemeld. Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist. Woensdagavond drongen drie gewapende mannen het Sjah Tsjeragh-mausoleum binnen en openden het vuur op pelgrims, aldus Middle East Eye.

De Iraanse staatstelevisie, die zei dat er ook minstens negentien mensen gewond waren geraakt, gaf de schuld van de aanval aan ‘takfiri’s’, een term die door het overwegend sjiitische Iran wordt gebruikt om gewapende, soennitische islamistische groeperingen aan te duiden. Nour News, een mediakanaal dat dicht bij de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad staat, beweerde dat de aanvallers ‘niet de Iraanse nationaliteit hebben’. IS eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanslag op in een verklaring op hun telegramkanaal, aldus Reuters.

Shiraz is een populair toeristisch en pelgrimsoord. De laatste aanslag vond er plaats in april 2008, toen een bom in een moskee veertien mensen doodde. De Iraanse president Ebrahim Raisi zei woensdag dat de aanslag niet onbeantwoord zou blijven.

Lees ook:

Recent verschenen