Zelensky vraagt internationale gemeenschap om 38 miljard dollar

Schermafbeelding © BBC

360 Magazine

| Amsterdam | 27 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Iran: vijftien mensen gedood bij aanslag IS op sjiitisch heiligdom

» Oorlog in Oekraïne versnelt energietransitie, aldus IEA

Oekraïne heeft nieuw Marshallplan nodig, aldus Scholz

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag de internationale gemeenschap gevraagd een begrotingstekort van 38 miljard dollar tegen 2023 te dekken dat is veroorzaakt door de Russische invasie, bericht France24. Volgens een schatting van de Wereldbank bedraagt de materiële schade van de invasie ongeveer 345 miljard dollar.

Op een internationale conferentie voor de wederopbouw van Oekraïne in Berlijn drong Zelensky er bij de Europese leiders op aan meer financiële steun te verlenen aan zijn land, meer dan acht maanden nadat Vladimir Poetin Russische troepen Oekraïne binnen stuurde. ‘Juist op deze conferentie moeten we een besluit nemen over hulp om het begrotingstekort voor Oekraïne voor volgend jaar te dekken’, zei Zelensky via een videoverbinding.

De Duitse kanselier Olaf Scholz verklaarde tijdens de conferentie dat de wederopbouw van Oekraïne een ‘taak voor een hele generatie‘ is die onmiddellijk moet beginnen, ook al duurt de Russische invasie nog voort. ‘Het gaat hier om niets minder dan een nieuw Marshallplan voor de eenentwintigste eeuw,’ zei Scholz.

Lees ook:

Recent verschenen