Joe Biden en Rishi Sunak beloven Oekraïne te steunen in eerste gesprek

© Rory Arnold / No 10 Downing Street

360 Magazine

| Amsterdam | 26 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Italië: Giorgia Meloni belooft EU niet te ‘saboteren’ in eerste toespraak parlement

» Negen doden bij terroristische aanslag van Al-Shabaab in Somalië

VS en VK willen ook samen tegenwicht bieden aan China

De Amerikaanse president en de nieuwe Britse premier zijn in hun eerste telefoongesprek op dinsdag overeengekomen samen te werken om ‘Oekraïne te steunen’ en het hoofd te bieden aan China, aldus het Witte Huis in een door The Guardian overgenomen verklaring. De twee leiders, die de ‘speciale relatie’ tussen de VS en het VK opnieuw benadrukten, spraken slechts enkele uren na de toetreding van Sunak tot Downing Street.

De Britse premier belooft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat de Britse steun voor Oekraïne onder zijn premierschap onwrikbaar en ‘even sterk als ooit’ zal zijn, aldus een woordvoerder van Downing Street. Zelensky zei op zijn beurt dat hij gelooft dat ‘het Britse leiderschap bij het verdedigen van democratie en vrijheid‘ alleen maar sterker zal worden. ‘Oekraïne en Groot-Brittannië hebben de laatste tijd nieuwe hoogten in hun betrekkingen bereikt, maar niettemin hebben we nog potentieel om onze samenwerking te versterken,’ zei hij in een videotoespraak, en hij voegde eraan toe dat hij Sunak had uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne.

Volgens het Witte Huis zijn Biden en Sunak ook overeengekomen om ‘de dreigingen van China aan te pakken‘, dat land wordt door Washington beschouwd als zijn belangrijkste geopolitieke en economische rivaal op het wereldtoneel. Downing Street had eerder zijn eigen samenvatting van het gesprek vrijgegeven, waarin het verwees naar inspanningen om ‘de kwaadaardige invloed van China tegen te gaan’.

Lees ook:

Recent verschenen