Israël keurt akkoord met Hamas over vrijlating gijzelaars goed

© Xinhua

The Times of Israel

| Jeruzalem | Boris van der Spek | 22 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea lanceert militaire spionagesatelliet, mogelijk met Russische hulp

» Invloedrijke cryptomiljardair en oprichter van Binance treedt af

Naar verwachting worden donderdag de eerste mensen vrijgelaten

Het Israëlische kabinet heeft dinsdag ingestemd met een akkoord met Hamas, waarin de vrijlating van ongeveer vijftig gijzelaars is afgesproken die tijdens de terreuraanval van 7 oktober waren ontvoerd. Dat schrijft The Times of Israel. In ruil daarvoor heeft Israël ingestemd met een staakt-het-vuren van minstens vier dagen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Israël heeft er ook toegezegd Palestijnse vrouwen en minderjarigen vrij te laten uit Israëlische gevangenissen. Het zou gaan om tussen de honderdvijftig en driehonderd mensen. Daarnaast moet er veel meer humanitaire hulp worden toegelaten tot Gaza, waaronder brandstof. ‘De vrijlating van tien extra ontvoerden zal resulteren in een extra dag gevechtspauze’, schrijft de regering in een verklaring.

Hamas heeft gezegd dat het 210 van de ongeveer 240 gijzelaars gevangenhoudt, waaronder ongeveer 40 kinderen. De Islamitische Jihad zou veel van de resterende gijzelaars vasthouden. Daarnaast zouden meerdere gijzelaars zijn omgekomen, onder meer door Israëlische luchtaanvallen.

Lees ook:

Recent verschenen