Invloedrijke cryptomiljardair en oprichter van Binance treedt af

© Patricia de Melo Moreira / AFP

The Wall Street Journal

| New York | Boris van der Spek | 22 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël keurt akkoord met Hamas over vrijlating gijzelaars goed

» Noord-Korea lanceert militaire spionagesatelliet, mogelijk met Russische hulp

Zhao heeft een schikking getroffen omtrent een witwaszaak

Changpeng Zhao, het hoofd van cryptoplatform Binance, is dinsdag afgetreden en heeft schuldig gepleit aan witwassen als onderdeel van een schikking van 4,3 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Het zou gaan om een van de grootste boetes voor een bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis en een nieuwe klap voor de cryptoindustrie, na de recente veroordeling van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens enkele experts is het akkoord echter een goede uitkomst was voor Zhao, omdat zijn eigen vermogen intact blijft en hij zijn aandeel in Binance, de cryptobeurs die hij in 2017 oprichtte, kan behouden. Mogelijk moet hij echter wel anderhalf jaar de gevangenis in. Binance overtrad de Amerikaanse antiwitwas- en sanctiewetten en verzuimde om meer dan honderdduizend verdachte transacties te melden met organisaties als Hamas, Al-Qaida en Islamitische Staat.

De beurs rapporteerde daarnaast nooit transacties met websites die zich bezighielden met de verkoop van kinderpornomateriaal en was een van de grootste ontvangers van ransomwareopbrengsten, zeiden aanklagers. ‘Binance maakte het criminelen gemakkelijk om gestolen geld en illegale opbrengsten te verplaatsen via hun beurs,’ zei de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland dinsdag.

Lees ook:

Recent verschenen