Israël kondigt dagelijkse gevechtspauzes van vier uur aan

© AP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 10 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» President Portugal schrijft vervroegde verkiezingen uit na ontslag premier

» Vader voetballer Luis Díaz vrijgelaten door Colombiaanse guerrilla

De pauzes zijn bedoeld om mensen in Gaza te laten vluchten

Israël heeft ingestemd met dagelijkse gevechtspauzes van vier uur in bepaalde gebieden in het noorden van Gaza, meldt Al Jazeera. De tijdelijke staakt-het-vuren moeten burgers in staat te stellen te vluchten. Daarnaast opent Israël een tweede evacuatiecorridor langs een kustweg, om meer mensen de mogelijkheid te geven het oorlogsgebied te verlaten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het gebied dat elke dag wordt uitgekozen voor een gevechtspauze zal volgens Amerikaanse en Israëlische ambtenaren slechts drie uur van tevoren worden aangekondigd. Het idee is niet alleen om mensen de kans te geven te vertrekken, maar ook om mensen de kans te geven veilig hun huizen te verlaten om voedsel en medicijnen te kopen.

‘We hebben van de Israëliërs te horen gekregen dat er tijdens de pauze geen militaire operaties in deze gebieden zullen plaatsvinden en dat dit proces vandaag van start gaat,’ zei John F. Kirby, woordvoerder van het Witte Huis. Daarnaast zei Kirby dat de VS eraan werken meer vrachtwagens met noodhulp het gebied in te krijgen.

Lees ook:

Recent verschenen