Japanse yen op laagste niveau sinds 1990

© Jun Rong Loo / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 21 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Strijd om Liz Truss op te volgen is begonnen, Johnson mogelijk kandidaat

» Geen overeenkomst EU-leiders over prijsplafond voor gas

Inflatie blijft vooralsnog beperkt in Japan

De Japanse yen brak donderdag door de grens van 150 yen ten opzichte van de dollar, het laagste niveau in drie decennia. ‘Beleggers blijven alert op verdere interventie door de Japanse autoriteiten om de munt te ondersteunen‘, merkt Financial Times op. De laatste daling kwam toen de Bank van Japan zei dat ze een noodoperatie voor het opkopen van obligaties zou starten, waarbij ze 250 miljard yen (1,7 miljard euro) aan staatsschuld zou opkopen om de rente te drukken, ook al stijgt de langetermijnrente wereldwijd.

‘De yen heeft sinds het begin van het jaar meer dan 23 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren als gevolg van de groeiende kloof tussen het ultralosse monetair beleid van de Bank van Japan en de aanscherping [van de kredietvoorwaarden] door de meeste andere grote centrale banken’, merkt de krant op.

Ondanks een stijging van geïmporteerd voedsel en energie is de inflatie in Japan relatief laag gebleven in vergelijking met de VS en Europa. De kerninflatie, exclusief volatiele voedselprijzen, zal in september naar verwachting uitkomen op 3 procent, tegen 2,8 procent in augustus.

Lees ook:

Recent verschenen