Strijd om Liz Truss op te volgen is begonnen, Johnson mogelijk kandidaat

© Matthew Horwood / Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 21 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Geen overeenkomst EU-leiders over prijsplafond voor gas

» Japanse yen op laagste niveau sinds 1990

Wie wordt de nieuwe premier van het VK?

De Britse conservatieven zijn in een ‘race’ verwikkeld, zoals BBC het formuleert, om een nieuwe leider te vinden. De huidige premier, Liz Truss, heeft na slechts vierenveertig dagen in Downing Street ontslag genomen. ‘Dit wordt de tweede leiderschapsverkiezing in vier maanden’, aldus de zender. De voorzitter van het comité van 1922, belast met de organisatie van de Conservatieve Partij, Graham Brady, heeft verklaard dat de volgende regeringsleider tegen 28 oktober zal worden benoemd.

‘Johnsons terugkeer in de politieke arena zou de Conservatieve Partij verder verdelen’

Geen enkele kandidaat heeft zich donderdag officieel gemeld. Maar volgens The Telegraph dringt oud-premier Boris Johnson, die eind juli aftrad naar aanleiding van het Partygate-schandaal, ‘er privé bij tory-parlementsleden op aan hem te steunen voor een dramatische terugkeer naar Downing Street, met de belofte dat alleen hij de tory’s voor zich kan winnen bij de volgende verkiezingen’. ‘Johnsons terugkeer in de politieke arena zou de Conservatieve Partij verder verdelen, aangezien ten minste drie parlementsleden liever de partij verlaten dan weer onder hem dienen’, schrijft The Times.

Volgens Financial Times is voormalig minister van Financiën Rishi Sunak ‘nu de duidelijke favoriet’ om Truss op te volgen, na een termijn dat werd gekenmerkt door ‘economische en politieke turbulentie’. Sunak verloor deze zomer nog de vorige leiderschapsstrijd van Truss. De krant waarschuwt echter dat het voor de 42-jarige moeilijk kan worden om de diep verdeelde partij bijeen te brengen. ‘Vanwege de rol die hij heeft gespeeld bij de val van Boris Johnson’, toen hij aftrad als minister van Financiën, wordt hij door sommige parlementsleden en leden van de Conservatieve partij niet gewaardeerd.

Andere namen waarover wordt gesproken zijn minister Penny Mordaunt, die deze zomer ook kandidaat was voor het leiderschap, en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Om aan de race deel te nemen heeft een kandidaat tegen maandag de stemmen van honderd (van de 357) parlementsleden nodig.

Lees ook:

Recent verschenen