Kazachstan: tientallen demonstranten gedood, Rusland stuurt troepen

© Abduaziz Madyarov / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 06 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

»Russische zoekmachine Yandex verspreidt de meeste complottheorieën

»VS: ESPN dreigt 400 miljoen dollar mis te lopen vanwege afgelastingen

Doden bij massaprotesten in Kazachstan

Veiligheidstroepen in Kazachstan verklaren woensdagnacht tientallen ‘relschoppers’ te hebben gedood tijdens een operatie om de orde te herstellen in de belangrijkste stad van het land, Almaty, bericht BBC. De demonstranten hadden geprobeerd de controle over politiebureaus in de stad over te nemen.

Eerder werden al acht leden van de veiligheidstroepen gedood bij de onlusten, die werden aangewakkerd door een verdubbeling van de kosten van vloeibaar petroleumgas (LPG), aldus de Britse omroep.

Rusland stuurt troepen op verzoek van de president van Kazachstan

Rusland stuurt troepen op verzoek van de president van Kazachstan, schrijft BBC. Zij zullen worden ingezet om te helpen bij de ‘stabilisering’ van het land, dat samen met Rusland, Belarus, Tadzjikistan, Kirgizië en Armenië lid is van de Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid (CSTO).

President Tokajev kondigde aan dat hij de CSTO om hulp had gevraagd en de voorzitter van de CSTO, de Armeense premier Nikol Pasjinyan, bevestigde dat de alliantie ‘voor een beperkte periode’ vredestroepen zou sturen, meldt BBC.

Veel van de woede op straat lijkt gericht te zijn tegen de voormalige president, Noersoeltan Nazarbajev, die ook nog zijn aftreden nog een belangrijke rol speelt, zo was hij tot voor kort de voorzitter van de Kazachse Veiligheidsraad. Op woensdag werd hij ontslagen in een poging om de groeiende onrust te bedwingen en trad ook de hele regering af.

Lees ook:

Recent verschenen