• The Economist
  • Economie
  • Leuk idee, maar te duur

Leuk idee, maar te duur

The Economist | Londen | 27 augustus 2015

De liberale Britse Economist wijst een basisinkomen niet principieel af. Maar het kost volgens het blad gewoon te veel geld.

Nu regeringen overal ter wereld op zoek zijn naar manieren om op de sociale zekerheid te bezuinigen en hun tekorten te verminderen, lijkt het misschien een vreemd moment om na te denken over een nieuwe en genereuze uitkeringsregeling. Toch maakt het basisinkomen – een gegarandeerde overheidsuitkering aan alle burgers, ongeacht hun rijkdom – kruipenderwijs zijn opwachting op de politieke agenda. De Zwitsers gaan na een geslaagde volkspetitie binnenkort stemmen over een basisinkomen van 2500 frank per maand. Yanis Varoufakis, de voormalige minister van Financiën van het roerige Griekenland, was een voorstander. De Britse Green Party had een variant erop in haar programma op-
genomen. Alle uitkeringen vervangen door een basisinkomen zou onbetaalbaar worden. Maar als onderdeel van het sociale vangnet zou het kunnen werken. 
Het idee heeft een lange intellectuele voorgeschiedenis. In 1797 schreef Thomas Paine, een van de stichters van Amerika, een pamflet waarin hij betoogde dat iedereen recht heeft op een aandeel in de opbrengst van het gemeenschappelijk bezit van de mensheid: het land en de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. Vandaag de dag zouden de etherfrequenties of de winst van de centrale banken daaraan kunnen worden toegevoegd. In ruil voor hun aandeel in de planeet stelde Paine voor de burgers op hun eenentwintigste verjaardag het equivalent van 2000 dollar te betalen, in die tijd meer dan de helft van het inkomen van een arbeider. Dit bedrag zou aan iedereen worden uitgekeerd, om ‘jaloezie’ tussen rijk en arm te vermijden. Sinds het voorstel van Paine heeft het idee van een algemene uitkering – of deze nu eenmalig was of periodiek – regelmatig op steun kunnen rekenen van beide zijden van het politieke spectrum.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360