Macron sluit het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uit

© Stephane Lemouton / Pool / SIPA

Le Monde

| Parijs | Joep Harmsen | 27 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hongarije geeft groen licht voor toetreding van Zweden tot de NAVO

» President Macky Sall van Senegal kondigt amnestiewet aan

Macron sprak voor het eerst over het sturen van troepen

Emmanuel Macron heeft gezegd dat het sturen van westerse troepen naar Oekraïne in de toekomst ‘niet kan worden uitgesloten’, meldt Le Monde. Die uitspraak deed de Franse president tijdens een conferentie in Parijs met westerse leiders over steun aan Oekraïne. ‘We zullen alles doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat Rusland deze oorlog niet kan winnen,’ aldus Macron.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Franse president is zich bewust dat het Westen nog ver verwijderd is van deze stap. ‘Er is vandaag geen consensus om troepen op een officiële, geaccepteerde en bekrachtigde manier ter plaatse te sturen.’ Deze optie was nooit eerder door Frankrijk genoemd. Gevraagd na de bijeenkomst op het Elysée, zei de Nederlandse premier Mark Rutte tegen Le Monde dat de kwestie van het sturen van grondtroepen niet op de agenda had gestaan.

‘Veel van de mensen die vandaag zeggen “nooit, nooit” waren dezelfde mensen die twee jaar geleden zeiden: “Nooit tanks, nooit vliegtuigen, nooit langeafstandsraketten”’, legde Emmanuel Macron uit aan de Franse krant. ‘Laten we nederig genoeg zijn om toe te geven dat we vaak zes tot twaalf maanden achterlopen op schema. Dat was het doel van de discussie van vanavond: alles is mogelijk als het nuttig is om ons doel te bereiken.’

Recent verschenen