Menigte dringt luchthaven Dagestan binnen op zoek naar Joodse passagiers

© AP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 30 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Dodental in Gazastrook ruim boven de achtduizend

» Dodental stijgt in Acapulco na orkaan Otis

Een groep mensen rende af op een vlucht uit Tel Aviv

Een woedende menigte heeft zondag een luchthaven in de Russische deelrepubliek Dagestan bestormd, op zoek naar mensen die aankwamen op een vlucht uit Tel Aviv. Een deel van de menigte rende de landingsbaan op en omsingelde het vliegtuig, terwijl ze antisemitische leuzen riepen. Volgens The Guardian werd het vliegveld gelijk gesloten en zijn passagiers in veiligheid gebracht.

Op beelden op sociale media is te zien hoe honderden mensen de luchthaventerminal bestormen, sommigen zwaaiend met Palestijnse vlaggen. Sommigen scanderen ‘Allahu Akbar’. Een passagier, die zei dat hij op de vlucht uit Tel Aviv zat, vertelde aan lokale media dat hij werd tegengehouden door de menigte. Hij zei dat hij werd losgelaten nadat relschoppers hem zeiden: ‘We raken vandaag geen niet-joden aan’.

Israël heeft er inmiddels bij Rusland op aangedrongen om ‘al zijn burgers en alle Joden’. Vluchten van Israël naar de Noord-Kaukasus zullen ‘tijdelijk naar andere steden’ worden omgeleid. Zestig deelnemers aan de bestorming zijn gearresteerd.

Lees ook:

Recent verschenen