Mexico houdt activiteit rondom vulkaan Popocatépetl scherp in de gaten

© Erik Gomez Tochimani / AFP

El Universal

| Mexico-Stad | Boris van der Spek | 23 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Colombia schort wapenstilstand met rebellenbeweging op

» Zeker 19 kinderen omgekomen na brand in school Guyana

Tientallen scholen in de omgeving zijn gesloten

De vulkaan Popocatépetl, op zeventig kilometer van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad, is de afgelopen periode toenemend actief. Al meer dan een week spuwt de vulkaan grote pluimen as, lava en rook de lucht in. De Mexicaanse regering heeft het waarschuwingsniveau in de omgeving van de vulkaan verhoogd, zo meldt El Universal.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zo worden in drie provincies tientallen scholen gesloten, wordt er geoefend voor evacuaties en bereidden omwonenden van de Popocatépetl zich voor op een snel vertrek. Daarnaast moet iedereen op twaalf kilometer afstand van de vulkaan blijven. Eerder deze week zorgde aswolken door de vulkaan al voor het stilleggen van vluchten op twee luchthavens in Mexico-Stad.

Het leger heeft daarnaast opvangcentra ingericht die gebruikt zullen worden bij eventuele evacuaties. Daarnaast zijn er ruim zesduizend eenheden in staat van paraatheid gebracht en zullen zij ingezet worden als dat nodig is. De Popocatépetl is een van de meest actieve vulkanen van Mexico, met de meest recente grote activiteit in 2016. Omdat er 25 miljoen mensen in een straal van 100 kilometer van de vulkaan wonen, kan een uitbarsting catastrofale gevolgen hebben.

Lees ook:

Recent verschenen