Middelbare scholiere in Saoedi-Arabië krijgt 18 jaar vanwege tweets

© SPA / AFP

Middle East Eye

| Londen | Joep Harmsen | 25 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Akkoord bereikt in Hollywood: staking scriptschrijvers waarschijnlijk voorbij

» Minder spoor en meer snelwegen in Europa ondanks klimaatdoelen

Saoedi-Arabië deelt zware straffen uit voor kritiek op sociale media

Saoedi-Arabië heeft een middelbare scholiere veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en een reisverbod voor het plaatsen van tweets waarin ze steun betuigt aan politiek gevangenen. Dat onthulde de mensenrechtengroep ALQST, die mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië documenteert. Het Saoedische Strafhof heeft de straf in augustus uitgesproken tegen de achttienjarige Manal al-Gafiri, die slechts zeventien jaar was ten tijde van haar arrestatie, schrijft Middle East Eye.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Saoedische rechterlijke macht, de facto onder het bewind van kroonprins Mohammed bin Salman, heeft verschillende zware gevangenisstraffen uitgesproken wegens onlineactivisme en het gebruik van sociale media voor het bekritiseren van de regering, aldus MEE. Zo werd Mohammed al-Ghamdi, een gepensioneerde leraar, recent ter dood veroordeeld voor uitlatingen op Twitter en YouTube, en werd Salma al-Shebab, promovenda aan de Universiteit van Leids, veroordeeld tot 34 jaar vanwege kritische tweets.

De kroonprins bevestigde de veroordeling van Ghamdi tijdens een uitgebreid interview met Fox News op woensdag. Hij gaf de schuld aan ‘slechte wetten’ die hij niet kan veranderen. Saoedische mensenrechtenactivisten betwisten echter Mohammed bin Salmans woorden en zeggen dat het hardhandig optreden tegen socialemediagebruikers is toegenomen sinds zijn machtsovername.

Lees ook:

Recent verschenen