Montenegro: pro-Europese partij wint parlementsverkiezingen

© Boris Pejovic / EPA

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Schotse ex-premier Nicola Sturgeon opgepakt in onderzoek naar partijfinanciering

» Honduras bezegelt nauwere band met China en opent ambassade in Beijing

Europa Nu! won in april ook al de presidentsverkiezingen

Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Montenegro op zondag is volgens de voorlopige uitslag de pro-Europese partij Europa Nu! als winnaar uit de bus gekomen. Met 25,7 procent van de stemmen ligt de nieuwe partij voor op de Democratische Partij van Socialisten (DPS) van oudgediende Milo Djukanovic (23,7 procent) en een alliantie van pro-Servische en pro-Russische partijen (14,7 procent), meldt Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL). De officiële uitslag wordt binnen enkele dagen verwacht.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vijftien partijen en allianties namen deel aan deze verkiezingen, in een land op zoek naar ‘stabiliteit, na drie jaar van politieke turbulentie en de val van twee regeringen’, schrijft RFE/RL. Montenegro is sterk verdeeld tussen mensen die zich identificeren als Montenegrijnen en mensen die zichzelf als Serviërs beschouwen en bezwaar maken tegen de afsplitsing van het land in 2006 van buurland Servië.

De verkiezingen kunnen bepalend zijn voor de kandidatuur van het Zuidoost-Europese land voor toetreding tot de Europese Unie en voor de uitvoering van economische hervormingen. Om toe te treden tot het blok moet Montenegro meer doen om corruptie, nepotisme en georganiseerde misdaad te bestrijden, aldus de nieuwswebsite. Europa Nu! won met de zesendertigjarige Jakov Milatovic al de presidentsverkiezingen in april.

Lees ook:

Recent verschenen