Schotse ex-premier Nicola Sturgeon opgepakt in onderzoek naar partijdonaties

© Andy Buchanan / AFP

The Guardian

| Londen | Joep Harmsen | 12 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Montenegro: pro-Europese partij wint parlementsverkiezingen

» Honduras bezegelt nauwere band met China en opent ambassade in Beijing

Sturgeon zou zijn ondervraagd ‘als verdachte’

Voormalig Schotse premier Nicola Sturgeon werd zondagochtend door de politie gearresteerd in verband met een onderzoek naar fraude met partijgelden. Later die dag werd ze, in afwachting van verder onderzoek, zonder aanklacht vrijgelaten, bericht The Guardian.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens de Britse krant werd Sturgeon ‘als verdachte’ ondervraagd door rechercheurs die beschuldigingen van financieel wangedrag door de Scottish National Party onderzoeken, waarover ze voor haar aftreden in februari de leiding had. Haar echtgenoot, Peter Murrell, werd begin april gearresteerd en ondervraagd in verband met hetzelfde politieonderzoek. Ook hij werd kort na zijn arrestatie weer zonder aanklacht vrijgelaten.

De politie had een onderzoek ingesteld, die bekend staat als Operation Branchform, na klachten over de manier waarop de SNP omging met meer dan 600.000 pond aan donaties die de partij had opgehaald om campagne te voeren voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Er wordt beweerd dat het geld in plaats daarvan werd gebruikt om de lopende kosten van de partij te dekken.

In een verklaring op zondagavond zei Sturgeon dat haar arrestatie ‘zowel een schok als zeer verontrustend’ was, schrijft The Guardian. ’Ik weet zonder twijfel dat ik in feite onschuldig ben aan enig vergrijp, voegde ze eraan toe.

Lees ook:

Recent verschenen