Moord Shinzo Abe: vuurwapengeweld uiterst zeldzaam in Japan

© Kyodo News / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 11 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» ‘Uitzonderlijk gesprek’ tussen Israëlische premier en Palestijnse president

» Frankrijk nationaliseert grootste elektriciteitsbedrijf

In 2021 viel maar één dode door vuurwapengeweld

De moord op Shinzo Abe, de voormalig premier van Japan, is des te schokkender omdat er een vuurwapen is gebruikt. In Japan is geweldpleging met vuurwapens uiterst zeldzaam, zo meldt The New York Times.

Japan hanteert zeer strenge regels voor het kopen en bezitten van vuurwapens. In 2021 werden in het hele land tien schietpartijen gemeld. Daarbij viel één dode en raakten vier personen gewond, op een bevolking van 125 miljoen mensen. Dat blijkt uit statistieken van de nationale politie. In deze cijfers zijn ongevallen of zelfmoorden niet meegerekend. Ter vergelijking: in Nederland blijkt op basis van politiecijfers dat er zich van januari 2019 tot september 2019 445 schietincidenten hebben voorgedaan, waarbij 92 gewonden en 21 doden zijn gevallen.

De Japanse vuurwapenwet stelt dat vuurwapens in principe niet zijn toegestaan in het land

De Japanse vuurwapenwet stelt dat vuurwapens in principe niet zijn toegestaan in het land. Er zijn uitzonderingen voor wapens die bij de jacht worden gebruikt, maar omdat een vergunning krijgen kostbaar en tijdrovend is, nemen maar weinig mensen de moeite om een vuurwapen aan te schaffen.

In 2020 waren er volgens de politie ongeveer 192.000 vuurwapens met een vergunning in het land, waarvan de overgrote meerderheid uit jachtgeweren bestond. Dat is minder dan het aantal geregistreerde wapens in de Amerikaanse staat Alabama, dat vijf procent van het aantal inwoners in Japan telt. Het is nog niet duidelijk of de verdachte van de schietpartij op Abe een vergunning had; uit video’s en van foto’s blijkt dat het wapen zelfgemaakt was.

Lees ook:

Recent verschenen