Na 140 jaar is hét woordenboek van de Zweedse taal eindelijk af

Mandatory Credit: Photo by Jeppe Gustafsson/Shutterstock (14132505dj) Bonnier logo during Bokmässan, book fair, at Svenska mässan, Gothenburg, Sweden, during Saturday. Bokmässan, book fair, Gothenburg, Sweden - 30 Sep 2023

Dagens Nyheter

| Stockholm | Boris van der Spek | 26 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Eindelijk een voorzitter: Mike Johnson gekozen door Republikeinen

» Gezondheidszorg in Gaza ‘staat op instorten’

Het boek bevat ruim 33.000 pagina’s, verdeeld over 39 delen

Na 140 jaar is het eindelijk zover: het volledige Zweedse woordenboek is eindelijk voltooid. Het laatste deel van het woordenboek, dat ruim 33.000 pagina’s telt, is vorige week naar de drukker gestuurd, zo schrijft Dagens Nyheter.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In 1883 werd aan het boek begonnen en in de loop der jaren hebben 137 medewerkers fulltime aan het boek gewerkt, zo laten medewerkers van de Nobel Academie, die het woordenboek maakten, weten. Ondanks de mijlpaal zit het werk er voor de organisatie niet op: de delen A tot R zijn nu zo oud dat ze moeten worden herzien om er moderne woorden in op te nemen.

Zo werd deel A in 1893 gepubliceerd. Woorden als ‘allergie’ en ‘app’ moeten nog toegevoegd worden. Onder de B moet bijvoorbeeld het woord ‘barbie-pop’ worden toegevoegd, terwijl bij de C het woord ‘computer’ moet worden bijgeschreven. In de komende zeven jaar zullen zeker tienduizend woorden worden toegevoegd aan de gepubliceerde reeks.

Lees ook:

Recent verschenen