Eindelijk een voorzitter: Mike Johnson gekozen door Republikeinen

© Tom Brenner / AFP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 26 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Gezondheidszorg in Gaza ‘staat op instorten’

» Na 140 jaar is hét woordenboek van de Zweedse taal eindelijk af

Johnson was de vierde kandidaat sinds het vertrek van McCarthy

De Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Mike Johnson woensdag gekozen als de nieuwe voorzitter van het Huis. Dat meldt The New York Times. Nadat Kevin McCarthy werd weggestuurd als voorzitter, probeerden drie verschillende kandidaten zijn opvolger te worden. Telkens konden ze niet op genoeg stemmen rekenen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Johnson, een Republikein uit Louisiana, kreeg echter alle Republikeinen achter zich waardoor het Huis na drie weken weer een voorzitter heeft. De nieuwe voorzitter wordt beschreven als een uitgesproken voorstander van voormalig president Donald Trump en een sleutelfiguur in de mislukte pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

In Amerikaanse media wordt hij ‘aartsconservatief’ genoemd en een tegenstander van de grote militaire steunpakketten voor Oekraïne. Zijn eerste uitdaging is de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheid in november. Zijn voorganger McCarthy moest aftreden nadat hij daarover een akkoord sloot met de regering van Joe Biden.

Lees ook:

Recent verschenen