Voorzitter Huis van Afgevaardigden afgezet na motie partijgenoot

© Mandel Ngan / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 04 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Drama in Venetië: ruim twintig doden bij busongeluk

» Pakistan wil ruim 1,7 miljoen Afghanen uitzetten

McCarthy verloor het vertrouwen van hardliners uit zijn partij

Kevin McCarthy, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is dinsdag afgezet door een motie van wantrouwen die was ingediend door partijgenoot Matt Gaetz. Dat meldt CNN. Naast de volledige Democratische fractie stemden acht Republikeinen, allemaal hardliners en Trump-getrouwen, voor afzetting van McCarthy.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de voorzitter van het Huis – na de president en vicepresident de belangrijkste persoon in de VS – wordt afgezet. Matt Gaetz, een afgevaardigde uit Florida, diende de motie in op maandag, nadat McCarthy dit weekend een akkoord had gesloten met Democraten om een zogenaamde ‘shutdown’ te voorkomen.

Door de afzetting is het Huis momenteel zonder leider en kunnen projecten rond voedselsteunprogramma’s, werkloosheidswetgeving en steun aan Oekraïne stil komen te liggen. Het is onduidelijk wie McCarthy gaat opvolgen. De opvolger komt naar alle waarschijnlijkheid uit het kamp van de Republikeinse Partij, dat de meerderheid heeft in het Huis.

Lees ook:

Recent verschenen