VS: ruzie in Republikeinse Partij na akkoord met Democraten over ‘shutdown’

© Olivier Douliery / AFP

The New York Times

| New York | Joep Harmsen | 02 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Poolse oppositie brengt miljoen mensen op de been

» Verkiezingen in Slowakije gewonnen door partij die steun aan Oekraïne wil stoppen

Positie van Kevin McCarthy als voorzitter in gevaar

In de Verenigde Staten voeren de Republikeinen onderling ruzie na een akkoord over de zogenaamde ‘government shutdown’. De positie van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy ‘is in gevaar’, een dag nadat hij de Democraten de hand reikte om een wetsvoorstel aan te nemen dat moet voorkomen dat de federale overheid stil komt te liggen, schrijft The New York Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Congreslid Matt Gaetz uit Florida, McCarthy’s meest uitgesproken criticus binnen de Republikeinse Partij, zei zondag dat hij deze week een motie zal indienen om hem als voorzitter af te zetten. Volgens Gaetz en andere Republikeinse hardliners heeft McCarthy te veel toegegeven tijdens de deal met de Democraten.

Hoewel de meeste Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden McCarthy nog steeds steunen als voorzitter, vormen de plannen van Gaetz een existentiële bedreiging voor zijn positie vanwege de kleine meerderheid die de Republikeinen in het Huis hebben. Als de Democraten tegen McCarthy zouden stemmen – wat bijna altijd het geval is wanneer een voorzitter van de tegenpartij wordt gekozen – zou slechts een handvol Republikeinen nodig zijn om hem weg te stemmen. Volgens The New York Times is het onduidelijk of er Democraten zijn die McCarthy zullen steunen.

Lees ook:

Recent verschenen