Poolse oppositie brengt miljoen mensen op de been

© Czarek Sokolowski / AP Photo

Politico

| Brussel | Joep Harmsen | 02 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Verkiezingen in Slowakije gewonnen door partij die steun aan Oekraïne wil stoppen

» VS: ruzie in Republikeinse Partij na akkoord met Democraten over ‘shutdown’

Regeringspartij PiS aan kop in peilingen

De Poolse oppositie organiseerde zondag een enorme rally in Warschau en andere steden, waarbij meer dan een miljoen mensen aanwezig waren, meldt Politico en spreekt van de grootste bijeenkomst in de geschiedenis van Polen. Volgens regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ging het slechts om 60.000 mensen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De ‘Mars van miljoenen harten’, werd georganiseerd door voormalig premier Donald Tusk, die aan het hoofd staat van het grootste oppositieblok de Burgercoalitie, en was bedoeld om kiezers te mobiliseren in de aanloop naar de verkiezingen. Maar de sfeer was twee weken voor de verkiezingen ‘eerder somber dan triomfantelijk’, schrijft Politico, omdat ‘de regerende partij, Recht en Rechtvaardigheid (PiS), nog steeds een aanzienlijke voorsprong heeft in de peilingen’. Volgens een enquête van de nieuwswebsite is 38 procent van de Polen van plan om op PiS te stemmen, terwijl de Burgercoalitie op 30 procent staat.

Tijdens zijn toespraak in Warschau benadrukte Tusk dat de Polen willen breken met PiS, dat jarenlang bittere gevechten heeft gevoerd met Brussel over beschuldigingen dat de partij de rechtsstaat en democratie ondermijnt dankzij radicale veranderingen in het rechtssysteem. ‘Europa leeft in de hoop dat Polen weer een 100 procent Europees land wordt, democratisch en vrij,’ zei de voormalig voorzitter van de Europese Raad. Maar voor een nederlaag van PiS over twee weken moet er veel veranderen, merkt Politico op.

Lees ook:

Recent verschenen